top of page
  • Εικόνα συγγραφέαkilikeion

Ζελέ Gelatina de Mosaico

Είσαι έτοιμος για το φθινοπωρινό ανατρεπτικό και ανάλαφρο γλύκισμα σε φόρμα Nordicware ; Είναι μια γνωστή Μεξικάνικη συνταγή , με όνομα "Gelatina de Mosaico" καταλαβαίνετε γιατι!!!!


Βασικά χαρακτηριστικά η ευκολία , οι λίγες θερμίδες και η πολύχρωμη ευχάριστη όψη.


συνταγές για κέικ, συνταγή gelatina de mosaico
Φωτογραφία: the_coook

Το συγκεκριμένο γλυκό είναι γνωστό σε όλο το Μεξικό και υπάρχει από την εποχή που έφτασαν οι Ισπανοί. Κάποτε θεωρούνταν επιδόρπιο αποκλειστικά αφιερωμένο στις ανώτερες τάξεις, ενώ σήμερα είναι ένα δημοφιλές γλυκό, ιδιαίτερα στα παιδικά πάρτι. Ο πολύχρωμος συνδυασμός των χρωμάτων δημιουργεί την εμφάνιση ενός μωσαϊκού ή βιτρό.

Η παραδοσιακή μεξικάνικη ζελατίνη, γνωστή ως Gelatina de mosaico, περιλαμβάνει τρία είδη γάλακτος: ζαχαρούχο, εβαπορέ και media crema (ένα παχύρρευστο γάλα σε κονσέρβα). Επιπλέον, χρησιμοποιούνται διαφορετικά χρώματα ζελατίνης, όπως φράουλα, λεμόνι, σταφύλι, και άγευστη, διαφανής ζελατίνη, γνωστή στο Μεξικό ως grenatina. Άλλα συστατικά αυτού του δροσιστικού γλυκού είναι εκχύλισμα βανίλιας, πλήρες γάλα, χυμός ή φρέσκα φρούτα, δημιουργώντας ένα απολαυστικό και πολύχρωμο επιδόρπιο που ενθουσιάζει τις αισθήσεις


Έτοιμοι να ξεκινήσουμε;


Η ζελατίνη συνήθως χρειάζεται περίπου 4 ώρες για να πήξει ή μέχρι να γίνει σφιχτή και να μην κολλάει στα δάχτυλα. Προτιμώ να την ετοιμάζω από το βράδυ, ώστε να έχει αρκετό χρόνο να σταθεροποιηθεί.

ΥΛΙΚΑ:

- Ζελατίνη κεράσι

- Ζελατίνη φράουλα

- Ζελατίνη πορτοκάλι

- Ζελατίνη λάιμ

- Νερό

- Φυτικό λάδι ή αντικολλητικό σπρέυ για φόρμες)

- Κρύο νερό

- Άγευστη ζελατίνη

- 393 γρ. Ζαχαρούχο γάλα (1 κονσέρβα)

- 390 γρ. Εβαπορέ γάλα (1 κονσέρβα)

- 240 γρ. Kρέμα γάλακτος




Θα χρειαστείς την Angled Icing Spatula για να κόψεις τα χρωματιστά ζελέ και να τα ξεφορμάρεις απο τα τετράγωνα ταψιά. Επίσης μια καλή ιδέα θα ήταν ν ενισχύσεις τα ζελέ με χρώματα colour mill σε απίθανους χρωματισμούς!!



ΣΥΝΤΑΓΗ:


  • Βράστε το νερό για τη ζελατίνη:

    Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, βάλτε 1 ½ φλιτζάνι νερό για κάθε γεύση ζελατίνης που θα χρησιμοποιήσετε (συνολικά 6 φλιτζάνια νερό για τέσσερις διαφορετικές γεύσεις). Περιμένετε μέχρι το νερό να φτάσει σε σημείο βρασμού. Προτιμώ τη ζελατίνη μου λίγο πιο σφιχτή για να έχει καλύτερη συνοχή και υφή στο τελικό αποτέλεσμα.


  • Προετοιμάστε τα μείγματα ζελατίνης:

    Μόλις το νερό βράσει, χωρίστε κάθε γεύση ζελατίνης σε ξεχωριστά μπολ. Για κάθε μπολ θα χρησιμοποιηθεί διαφορετική γεύση ζελατίνης (π.χ. κεράσι, φράουλα, πορτοκάλι, λάιμ). Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα μπολ για κάθε γεύση.


  • Διαλύστε τη ζελατίνη στο βραστό νερό:

    Σε κάθε μπολ με το μείγμα ζελατίνης, προσθέστε 1 ½ φλιτζάνι βραστό νερό και ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι ή σύρμα. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι η ζελατίνη να διαλυθεί πλήρως και να μην υπάρχουν κόκκοι στο μείγμα. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η ζελατίνη έχει διαλυθεί σωστά για να έχετε λεία υφή.



  • Προετοιμάστε τα καλούπια:

    Ενώ η ζελατίνη κρυώνει, επιλέξτε 4 τετράγωνα ή ορθογώνια καλούπια για να αδειάσετε κάθε γεύση. Για να αποφύγετε να κολλήσει στα καλούπια, αλείψτε τα με λίγο φυτικό λάδι χρησιμοποιώντας ένα πινέλο μαγειρικής. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σπρέι για ευκολία. Βεβαιωθείτε ότι καλύψατε όλες τις επιφάνειες του καλουπιού και μην το παρακάνετε για να μην γίνει κολλώδες το ζελέ σας.




  • Ρίξτε τη ζελατίνη στα καλούπια:

    Αφού η ζελατίνη φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, ρίξτε μία γεύση ζελατίνης σε κάθε καλούπι. Βεβαιωθείτε ότι είναι καλά διασκορπισμένη στο καλούπι για ομοιόμορφο αποτέλεσμα.


  • Αφήστε τη ζελατίνη να σταθεροποιηθεί στο ψυγείο:

    Τοποθετήστε τα καλούπια με τη ζελατίνη στο ψυγείο και αφήστε τα για περίπου 2 ώρες, ή μέχρι να σταθεροποιηθεί πλήρως. Μπορείτε να κάνετε αυτό το βήμα από την προηγούμενη μέρα για μεγαλύτερη ευκολία, ώστε να είναι έτοιμα τα κομμάτια ζελατίνης όταν θα τα συναρμολογήσετε στο τελικό επιδόρπιο.


Μετά από αυτά τα βήματα, η ζελατίνη θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί για την επόμενη φάση της συνταγής σας ή να σερβιριστεί ως είναι!



Προετοιμασία της στρώσης με ζαχαρούχο γάλα:Ζελέ Gelatina de Mosaico


1. Αναμείξτε τα γαλακτοκομικά:

Βάλτε στο μπλέντερ το ζαχαρούχο γάλα, την κρέμα γάλακτος, το εβαπορέ γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπήστε τα μέχρι να έχετε ένα λείο και ομοιόμορφο μείγμα, που θα αποτελέσει τη γαλακτώδη στρώση για το γλυκό.


2. Ετοιμάστε το μείγμα ζελατίνης:

Σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων ή ένα δοσομετρικό ποτήρι, προσθέστε ¾ φλιτζανιού νερό. Πασπαλίστε από πάνω τα 4 πακέτα άγευστης ζελατίνης, διασκορπίζοντας τα ομοιόμορφα για να απορροφηθεί σωστά το νερό.


3. Ανακατέψτε καλά:

Ανακατέψτε το μείγμα με ένα κουτάλι, φροντίζοντας να διαλυθούν τυχόν σβόλοι και να αποκτήσει μια ομοιόμορφη υφή.


4. Αφήστε το να "ανθίσει":

Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για περίπου 5 λεπτά, ώστε να απορροφήσει το νερό και να ενεργοποιηθεί πλήρως.


5. Ζεστάνετε το μείγμα:

Τοποθετήστε το μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων και ζεστάνετε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να διαλυθεί εντελώς και να γίνει υγρό. Ανακατέψτε ξανά για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σβόλοι.


6. Ενσωματώστε στο γαλακτώδες μείγμα:

Προσθέστε το υγρό μείγμα στο γαλακτώδες μείγμα στο μπλέντερ και χτυπήστε ξανά για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Η γαλακτώδης στρώση σας είναι πλέον έτοιμη για το επόμενο στάδιο της συνταγής!


7. Προσθέστε τη διαφανή και άγευστη ζελατίνη στο μείγμα ζελατίνης με γάλα και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.


συνταγές για κέικ, συνταγή gelatina de mosaico
φωτο:@the_coook


Ήρθε η ώρα για να συνθέσουμε το γλυκό στην φόρμα της Nordicware !!Επιλέξτε όποια σας αρέσει , εμείς διαλέξαμε την Anniversary.



ΠΩΣ ΣΥΝΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ:


-Αφαιρέστε τις 4 γεύσεις ζελατίνης από το ψυγείο και κόψτε τις σε κύβους διαστάσεων 1-2 εκατοστά. Μην κόψετε τους κύβους σε μικρότερα κομμάτια.


-Τοποθετήστε περίπου το ένα τέταρτο από τους κύβους ζελατίνης με γεύσεις στον πάτο του λαδωμένου ταψιού, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε σπρέυ. Ανακατέψτε τις χρωματιστές ζελατίνες για να δημιουργήσετε μια όμορφη, πολύχρωμη εμφάνιση.


-Ρίξτε το γαλακτώδες μείγμα στο ταψί με τους κύβους ζελατίνης γεύσεων. Βεβαιωθείτε ότι το γαλακτώδες μείγμα είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι ζεστό ή χλιαρό, γιατί διαφορετικά μπορεί να διαλύσει τη χρωματιστή ζελατίνη.


-Συνεχίστε να ανακατεύετε τη χρωματιστή ζελατίνη με το γαλακτώδες μείγμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως όλα τα υλικά. Βάλτε ολόκληρη τη φόρμα στο ψυγείο και αφήστε το μέχρι η ζελατίνη να σταθεροποιηθεί και να γίνει σφιχτή. (Χρειάζονται περίπου 8 ώρες ή ολόκληρη τη νύχτα για να σφίξει το ζελέ Gelatina de Mosaico).





ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΦΟΡΜΑΡΕΤΕ:


1. **Αφαιρέστε από το καλούπι:**

Για να αφαιρέσετε τη ζελατίνη από το καλούπι, περάστε απαλά ένα μαχαίρι γύρω από τις άκρες του καλουπιού για να χαλαρώσετε τη ζελατίνη. Μπορείτε ακόμη να το τραβήξετε λίγο απαλά με το χέρι να ξεκολλήσει απο τα τοιχώματα.


2. **Βυθίστε το καλούπι σε ζεστό νερό:**

Βυθίστε το καλούπι σε ζεστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα, φροντίζοντας να μην αγγίξει το νερό το περιεχόμενο. Αυτό θα βοηθήσει στη διευκόλυνση της αποδέσμευσης του ζελέ από το καλούπι.


3. **Αναποδογυρίστε και σερβίρετε:**

Αναποδογυρίστε το καλούπι πάνω σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Η ζελατίνη θα πρέπει να βγει εύκολα και να ολισθήσει στην πιατέλα, έτοιμη για σερβίρισμα.




Διάβασε και αυτές τις σημειώσεις!


  1. Είναι πολύ σημαντικό να αφήσετε το γαλακτώδες μείγμα να κρυώσει πριν το προσθέσετε στη χρωματιστή ζελατίνη, διαφορετικά μπορεί να λιώσει και να προκαλέσει ακαταστασία στο πιάτο.

  2. Η καλύτερη πρακτική είναι να αφήσετε τη ζελατίνη στο ψυγείο για 8 ώρες ή ολόκληρη τη νύχτα. Έτσι, η κοπή και η απομάκρυνση από το καλούπι κατά το σερβίρισμα θα είναι πιο εύκολη και η υφή θα είναι πιο σταθερή. Αν βιάζεστε, ο ελάχιστος συνιστώμενος χρόνος είναι 6 ώρες.

  3. Συνήθως, η συνταγή αυτή γίνεται σε καλούπι τύπου Bundt, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σχήμα καλουπιού, ακόμα και ατομικά ποτήρια.

  4. Για να αφαιρέσετε εύκολα τη ζελατίνη από το καλούπι, φροντίστε να το λαδώσετε ομοιόμορφα. Αν δυσκολεύεστε ακόμα να απομακρύνετε τη ζελατίνη από το καλούπι, τοποθετήστε το προσεκτικά σε ζεστό νερό για περίπου ένα λεπτό, προσέχοντας να μην εισέλθει νερό στη ζελατίνη. Αφαιρέστε το από το νερό όταν η ζελατίνη έχει αποδεσμευτεί από το καλούπι.





Θα την φτιάξετε;

  • Ναι

  • Όχι










125 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Loyalty Points

bottom of page